Onderbeen
Onderbeenklachten zijn veelvoorkomende problemen die een breed scala aan oorzaken en symptomen kunnen hebben.
Ze kunnen variëren van spier- en peesblessures, zoals shin splints (scheenbeen ontsteking) en achillespeesontsteking maar ook een enkel verzwikking komt veelvoudig voor. Ook kunnen zenuwproblemen, het compartimentsyndroom, vaatziekten, pijn in het onderbeen veroorzaken. De klachten kunnen het gevolg zijn van overbelasting, slechte lichaamshouding, trauma of chronische aandoeningen. Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak, van rust en fysiotherapie tot medische interventies.
Onderbeen klachten
-
Een enkelverzwikking, ook wel verstuiking genoemd, ontstaat wanneer de enkel plotseling omklapt (verzwikt), waardoor het kapsel en of banden rondom het gewricht uitrekken of scheuren. Dit gebeurt vaak bij een misstap, het sporten, of een ongelijke ondergrond. Symptomen zijn pijn, zwelling, blauwe plekken en beperkte bewegingsvrijheid. Als je erop kunt staan en minstens 4 stappen kunt zetten is er waarschijnlijk geen breuk ontstaan.
Om weer terug te komen op niveau kan fysiotherapie helpen. Bijvoorbeeld om kracht en stabiliteit te herstellen en herhaling van het verzwikken van de enkel te voorkomen.
-
Een zweepslag van de kuit is een plotselinge spierscheuring, meestal in de kuitspier, die optreedt tijdens inspanning zoals rennen of springen. Het voelt vaak als een scherpe pijn of het gevoel dat er iets tegen de kuit wordt geschopt, gevolgd door moeilijkheden bij het belasten van het been. De blessure ontstaat door overbelasting, onvoldoende warming-up of een plotselinge beweging.
Behandeling begint met rust. Net als bij een snee in de vinger gaan er processen starten om het genezingsproces te starten. Dit gaat gepaard met een onstekingsfase. In deze fase kan tape verlichting bieden. Daarna volgt de fysiotherapie met spierversterkende oefeningen om het herstel te bevorderen en herhaling te voorkomen. Dit kan worden uitgebouwd tot aan het sport of beweegniveau van voor de spierscheur of zweepslag van de kuit.
-
Fysiotherapie kan een mogelijkheid zijn bij de behandeling van hielspoor en peesklachten van de voet. Bij hielspoor ontstaat vaak een ontsteking van de peesplaat onder de voet, wat leidt tot pijn. Een fysiotherapeut helpt door het aanbieden van tape en spierversterkende oefeningen voor de voet en het onderbeen. Ook kunnen manuele therapie en mobilisatietechnieken de belasting op de peesplaat verminderen. Verder geeft de fysiotherapeut advies over goed schoeisel en eventueel hulpmiddelen om overbelasting te voorkomen. Helaas kan hielspoor een hardnekkige klacht zijn die in sommige gevallen erg moeizaam geneest.
-
Een achillespeesruptuur is een scheuring van de achillespees, meestal veroorzaakt door een plotselinge, krachtige beweging zoals springen of sprinten. Na een ruptuur kan de pees volledig of gedeeltelijk afscheuren, wat leidt tot pijn, zwelling en verlies van kracht in de kuit. Fysiotherapie is essentieel in het herstel, ongeacht of er een operatie heeft plaatsgevonden. De behandeling richt zich op mobiliteit, spierversterking, balans en coördinatie om de pees geleidelijk te herstellen en herhaling te voorkomen.
-
Soms zijn de klachten niet helemaal duidelijk te verklaren. Als er een directe oorzaak is van de pijn klachten aan de enkel dan is het vaak makkelijker te begrijpen. En volgt het vaak een genezingsproces die te volgen is aan de hand van celdeling. Maar als de klachten geleidelijk aan komen is dat proces soms moeilijk te volgen. Veelal gaat het dan om peesklachten rondom de enkel of mogelijk speelt artrose een rol in de voet of enkel. Hiervoor zal eerst fysiotherapeutisch onderzoek naar gedaan moeten worden.
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek begint met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Veelal wordt er direct een fysiotherapeutische diagnose gesteld en kunnen er concrete adviezen worden gegeven zodat de pijnklachten gaan afnemen. Daarnaast wordt er direct uitleg gegeven hoe het beloop waarschijnlijk zal gaan verlopen.
Vaak is het dan nodig om vervolg behandelingen te plannen om te kijken hoe de klachten zich ontwikkelen. En of het behandeldoel uiteindelijk behaalt gaat worden; zoals het lopen van de vierdaagse of weer kunnen voetballen.
Samen met je fysiotherapeut stel je dus een plan op met een doel wat je uiteindelijk wilt behalen en dat is natuurlijk in het proces bij te stellen.
Herken je deze klachten?
Klinken deze klachten herkenbaar of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op om uw klachten te onderzoeken en te behandelen.