Nek en hoofdpijn

Nekpijn klachten komen in de fysiotherapie en manuele therapie heel vaak voor. Dit gaat soms gepaard met armpijn, kaakklachten en verschillende soorten hoofdpijn.

Soms is het pijnlijk om met je nek om te kijken omdat artrose de beweeglijkheid van de nek heeft verminderd. Maar nekpijn kan ook gepaard gaan met armpijn of tintelingen of dofheid omdat de zenuw bekneld zit zoals bij een nekhernia het geval kan zijn. Daarnaast kan nekpijn ook gemakkelijk uitstralen naar het hoofd of kaak, waar dus verschillende hoofdpijn vormen vandaan kunnen komen.

Nekklachten

  • Artrose van de nek, ook wel cervicale artrose genoemd, is slijtage van het kraakbeen in de nekwervels, wat kan leiden tot stijfheid, pijn, en verminderde beweeglijkheid. Naarmate het kraakbeen slijt, kunnen ook botuitsteeksels (osteofyten) ontstaan, die druk kunnen uitoefenen op zenuwen. Fysiotherapie en manuele therapie spelen een belangrijke rol in het behandelen van klachten. De focus ligt op het verbeteren van mobiliteit, het versterken van de nek- en schouderspieren, en het verminderen van pijn door gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken. Vaak kun je de beweeglijkheid weer vergroten zodat het omkijken weer beter lukt.

  • Een nekhernia ontstaat wanneer een tussenwervelschijf in de nek uitstulpt en druk uitoefent op omliggende zenuwen. Dit kan leiden tot pijn in de nek, uitstralende pijn naar de arm, tintelingen, of zelfs spierzwakte. Manuele therapie kan helpen bij het verlichten van de klachten. Een manueel therapeut past mobilisatietechnieken en zachte manipulaties toe om de beweeglijkheid van de nekwervels te verbeteren en de druk op de zenuwen te verminderen. Dit kan pijn verlichten, de functie herstellen en de genezing bevorderen.

    Daarnaast is kennis over de aangedane structuren zodat we de herstel belemmerende factoren kunnen verminderen.

  • Hoofdpijn is te complex om in dit korte stukje te beschrijven. Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn en bij sommige hoofdpijn vormen kan fysiotherapie of manuele therapie helpen om verlichting te bieden. Klik op “deze link” om verder te lezen

  • In de meeste gevallen is er geen duidelijk aantoonbare oorzaak voor uw nekklachten. De pijn in de nek kan het gevolg van overbelasting of slijtage van uw spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven.

    Een typisch spierletsel komt vrijwel niet voor in de nek. Niet zoals bijvoorbeeld een ‘zweepslag’ van een kuitspier of hamstring. Het zou dan ook goed mogelijk kunnen zijn dat de nekspieren gespannen zijn geworden omdat de gewrichten of tussenwervelschijven aangedaan zijn maar uitstralen op de nekspieren.

    Soms kan houding ook een grote rol spelen bij nekpijn klachten maar dan zitten de klachten veelal rond het schouderblad.

  • Kaak klachten die op zichzelf staan geven vaak pijn bij het bewegen van de kaak, zoals bij het kauwen of geeuwen. Anders zou hoofdpijn of nekpijn de kaakklachten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld als het bewegen van de nek de kaakpijn verergerd.

    Kaakpijn klachten kunnen ook een uitstralingsgebied zijn van verschillende organen. Zoals de maag of hart. Maar als het bewegen van de kaak zelf de klachten verergerd dan komen de klachten uit het kaak gewricht.

    De klachten zijn vaker aanwezig bij mensen die vroeger een beugel hebben gedragen. Soms zijn de klachten goed te behandelen met oefeningen of lichte massage of eventueel een combinatie met het mobiliseren van de nek.

Onderzoek en behandeling

Het onderzoek begint met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Veelal wordt er direct een fysiotherapeutische diagnose gesteld en kunnen er concrete adviezen worden gegeven zodat de pijnklachten gaan afnemen. Daarnaast wordt er direct uitleg gegeven hoe het beloop waarschijnlijk zal gaan verlopen.

Het behandeldoel wordt samen gesteld en de behandeling zal hiervan afhankelijk zijn.

Er kan fysiotherapie ingezet worden of manuele therapie. De behandelingen kunnen bestaan uit massage, mobiliserend rekken van spieren of gewrichten zodat bijvoorbeeld het omkijken op de fiets weer wat gemakkelijk kan, of een ander wenselijk doel.

Herken je deze klachten?

Klinken deze klachten herkenbaar of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op om uw klachten te onderzoeken en te behandelen.