Knie
Knieblessures komen soms voor na een ongeval zoals een botbreuk die in of rond de knie is ontstaan of wanneer de kniebanden scheuren zoals bij een voorste kruisband ruptuur. Als kniepijn ontstaat zonder aanwijsbare oorzaak dan zou knie artrose / gewrichtsslijtage wel eens de oorzaak kunnen zijn.
Bij veel sporten zijn knieblessures de meest voorkomende been blessures. Meestal is er dan ook een duidelijk traumatisch moment en is er soms wel iets kapot gegaan. Dit geeft vaak direct zwelling en pijn aan de knie. Soms zie je dat de klachten geleidelijk aan ontstaan, dan heeft het vaak met overbelasting te maken van het gewricht. De knieschijf kan ook vervelende klachten geven, dan is de pijn veelal direct naar de knieschijf zelf gelokaliseerd. Daarnaast wordt kniepijn ook bij kinderen gezien, soms speelt dan de knieschijf een rol (young girls knee’s) of worden bepaalde pezen overbelast van kinderen die bijvoorbeeld veel voetballen (osgood schlatter).
Knie klachten
-
Artrose in de knie komt erg vaak voor. Ze noemen het ook wel ‘slijtage’ omdat het vaker voorkomt als we ouder worden. De meest voorkomende doelgroep zijn mensen rond de 70 jaar. Maar ook ‘jongere’ mensen van 50 jaar oud kunnen behoorlijk klachten van artrose hebben. Zij hebben dan in het verleden mogelijk een knieblessure gehad waarna de knie eerder is gaan ‘slijten’.
Wij hebben ons gespecialiseerd op artrose behandelingen.
Wij behandelen knie artrose veelal via het Gla:d programma. Dit is hier speciaal voor ontwikkeld. Kijk gerust verder op: GLAD / GLA:D® — van Kemenade Fysio
-
De kruisbanden maken het bovenbeen aan het onderbeen vast. Ze helpen mee om de knie stabiel te houden. De kruisbanden zorgen ervoor dat het bovenbeen en het onderbeen niet naar voren of naar achteren schuiven ten opzichte van elkaar.
De voorste kruisband is een band die aan de voorkant van de knie zit.
De voorste kruisband kan scheuren. Bijvoorbeeld door sporten, een plotselinge draai of val. Dit voelt vaak aan alsof u door uw knie gaat. Ook hoort u een knappend geluid. U kunt niet meer goed op uw been staan.
Voor het herstellen van de voorste kruisband start u eerst met fysiotherapie. Als fysiotherapie niet goed genoeg helpt, kan een operatie nodig zijn.Dit hangt vooral af wat je nog met de knie wilt gaan doen. Als je alleen zou willen hardlopen zou dit ook mogelijk kunnen zijn zonder kruisband. Bij sport waarbij er meer gedraaid wordt of waarbij je moet anticiperen op onverwachte bewegingen is het vaak zinvol om een operatie uit te laten voeren.
De sportrevalidatie:
Na de kruisband reconstructie (operatie) duurt het ongeveer 3 maanden voor de nieuwe kruisband is vastgegroeid in uw knie. Het totale herstel duurt meestal 9 tot 12 maanden. De operatie zelf duurt ongeveer 1 uur.
-
Knieschijf klachten worden ook wel patello femorale klachten genoemd. Soms is het niet helemaal duidelijk waar de klachten door ontstaan maar op lange termijn kan het erg beperkend zijn. Soms ontstaat de knieschijfpijn bij jongeren maar het kan ook op latere leeftijd optreden. Op latere leeftijd kan artrose achter de knieschijf de pijn veroorzaken.
De knie schijf klachten worden niet altijd goed begrepen en soms niet adequaat behandeld waardoor artrose op latere leeftijd eerder kan ontwikkelen. Toch kan de behandeling soms eenvoudig zijn en snel pijn vermindering geven rond de knieschijf. Helaas is het bij vergaande artrose soms niet helpend en zal er door verwezen worden naar de huisarts of specialist.
-
Een meniscusscheur kan ontstaan door acuut letsel, zoals een draaibeweging tijdens sporten, of door degeneratieve slijtage op latere leeftijd. De meniscus is een kraakbeenstructuur in de knie die schokken opvangt en stabiliteit biedt. Bij een scheur kunnen symptomen optreden zoals pijn, zwelling, slotklachten (vastzittende knie), en verminderd bewegingsbereik. Behandeling kan variëren van rust, fysiotherapie en spierversterkende oefeningen tot een kijkoperatie (artroscopie), afhankelijk van de ernst en locatie van de scheur en de leeftijd van de patiënt.
In het verleden werden kijkoperaties vaker uitgevoerd. Nadat is gebleken dat in veel gevallen zonder kijkoperatie dezelfde resultaten werden geboekt wordt er nu meestal geen kijkoperatie uitgevoerd.
Soms wordt de meniscus wel gehecht als deze gescheurd is. Deze operatie wordt vaak alleen uitgevoerd als de kruisband wordt hersteld na een voorste kruisband ruptuur.
-
Osgood-Schlatter is een aandoening die ontstaat door overbelasting van de knie.
Het komt vooral voor bij jongens en meisjes die:
In het afgelopen jaar veel zijn gegroeid (groeispurt)
Een sport beoefenen waarbij veel wordt gerend, gesprongen of geschoten met een bal
Bij Osgood Schlatter ontstaat een pijnlijke zwelling net onder de knieschijf. Hier bevinden zich een groeischijf en de aanhechting van de kniepees.
Vaak wordt aangegeven dat rust de enige oplossing is en soms gaan kinderen stoppen met hun favoriete sport.
Dit hoeft niet altijd nodig te zijn. Soms kan het voldoende te zijn om even de maximale belasting te verminderen en vervolgens heel structureel kracht/belastbaarheid op te bouwen. Na het opbouwen van de belastbaarheid is er mogelijk weer een kans om het sporten weer op het oude niveau op te pakken.
Onderzoek en behandeling
Het onderzoek begint met een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. Veelal wordt er direct een fysiotherapeutische diagnose gesteld en kunnen er concrete adviezen worden gegeven zodat de pijnklachten gaan afnemen. Daarnaast wordt er direct uitleg gegeven hoe het beloop waarschijnlijk zal gaan verlopen.
Het doel zal uiteindelijk bepalen hoe het traject eruit gaat zien. “Een rondje rond de kerk” zal wellicht eerder behaald zijn als weer actief op de tennisbaan staan of een halve marathon lopen.
De behandeling kan bestaan uit het rekken van de knie zodat deze weer normaal kan buigen of strekken maar kan uitgebouwd worden tot sportrevalidatie of bijvoorbeeld het Gla:d programma als artrose een rol speelt.
Herken je deze klachten?
Klinken deze klachten herkenbaar of wil je meer weten? Neem vrijblijvend contact op om uw klachten te onderzoeken en te behandelen.